top of page
|άλλωσ.πώς | 
  • Facebook Basic Black
  • Instagram - Black Circle
  • Black YouTube Icon
& τοπικοί καλλιτέχνες

Πραγματοποίηση Εργαστηρίων

11|2017  -  1|2018

Τελική Παράσταση

& Παρουσίαση Δραστηριοτητων των εργαστηρίων

02|2018  

 

Δημόσιο  Νηπιαγωγείο Κιτίου

Οδυσσέα Ανδρούτσου,

Κίτι|Λάρνακα| Κύπρος

Νοέμβριος 2017 - Ιανουάριος 2018

Σύμφωνα με τον Βάο η τέχνη «δεν μας απομακρύνει από την πραγματικότητα, αλλά αντιθέτως μας επιτρέπει να ζούμε εντονότερα μέσα στα όρια της».

Στόχος της συνεργασίας της ομάδας του άλλωσπώς με τοπικούς καλλιτέχνες του χωριού Κιτίου, είναι να εμπλέξει άμεσα τους κατοίκους των  κοινοτήτων Κιτίου, Μενεού - Δρομολαξιάς, Περβολιών, Τερσεφάνου και Μαζωτού, με τέσσερα  διαφορετικά εργαστήρια τέχνης (street art,  θεάτρου, φωτογραφίας & κολλάζ, mixed media), έτσι ώστε να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν τόσο την κριτική, όσο και τη δημιουργική τους σκέψη. Μέσα από την χρήση/δύναμη των τεχνών, οι συμμετέχοντες καλούνται να ερευνήσουν και να αναλύσουν ένα ή περισσότερα κοινωνικά προβλήματα που τους απασχολούν και στην συνέχεια να συμμετέχουν ενεργά για τον πιθανό μετασχηματισμό τους. Συγκεκριμένα, με το πέρας των εργαστηριών (11/17 - 1/18) θα πραγματοποιηθεί μια τελική παράσταση που θα αξιοποιεί τα  αποτελέσματα των τεσσάρων εργαστηρίων. 

 

Σκοπός του κάθε εργαστηρίου είναι να προσφέρει μία διαδικασία συνεχούς εξερεύνησης και αναζήτησης όπου η γνώση θα αναδιαμορφώνεται και θα κτίζεται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Γι' αυτό τον λόγο το κάθε εργαστήριο ξεχωριστά πρόκειται να  θέσει ερωτήματα, να προκαλέσει προβληματισμούς, και να οδηγήσει τους συμμετέχοντες σε δημιουργική δράση. 

Εργαστήρια Street Art | Θεάτρου | Φωτογραφίας & Κολλάζ | Mixed Media
Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κιτίου | Κίτι, Λάρνακα

Εργαστήρια

 

Εργαστήριο Street Art

Νοέμβρης – Γενάρης | Σάββατο | 10:00-13:00 

Καθοδηγητές: Γιώργος Χρίστου & Στέλιος Τζίβας 

Αριθμός συμμετεχόντων: 14

Το εργαστήριο έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν και να αναλύσουν την καθημερινότητα τους αλλά και να εκφράσουν προβληματισμούς αναφορικά με αυτήν, μέσα από διαφορετικές τεχνικές του Street Art (wheatpaste, stencil κ.α). Η ομάδα καλείται να διαλέξει ένα κοινό θέμα που θα αναλυθεί και θα επεξεργαστεί, έτσι ώστε τελικά να συνθέσει μια ολοκληρωμένη τελική ιδέα και εικόνα (για αυτό). Αυτή η παρουσίαση-μελέτη θα παρουσιαστεί στο κοινοτικό συμβούλιο με απώτερο σκοπό την υλοποίηση της σε μια η και περισσότερες τοιχογραφίες σε εξωτερικούς χορούς του χωρίου.

 

Βιογραφικά καθοδηγητών:

 

Ο Γιώργος Γκάρεθ Χρίστου (Πτυχίο στις Καλές Τέχνες, 2014, Tenerife Islas Canarias España) έχει καταρτισθεί μέσα από τι σπουδή του στη ζωγραφική την φωτογραφία, την χαρακτική και το graphic design. Έχει κάνει ένα χρόνο ειδίκευση στην τοιχογραφία μέσα από ομαδική έρευνα που έχει διεξαχθεί στον εξωτερικό τοίχο του λιμανιού  “Puerto de los Cristianos” με μεγέθους  2000 τμ. κατά την χρονική περίοδο 2014-2015. Τα τελευταία  χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την τοιχογραφία και το σχεδιασμό και παραδίδει εργαστήρια σχεδιασμού, ζωγραφικής και τοιχογραφίας.

 

Ο Στέλιος Τζίβας (Πτυχίο στις Καλές Τέχνες, 2014, Kingston University, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) στο παρόν στάδιο ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στις Επιστήμες Αγωγής: Τέχνες και Εκπαίδευση, University of Nicosia, Λευκωσία, Κύπρος. Το 2016, δούλεψε σαν βοηθός εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Κύπρος. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως τo nEUROsis, NeMe, Λεμεσός, Κύπρος, 2016, In Place στο Swan Gallery, Κίνγστον, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, 2014, Imbroglio_a state of mind στο Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι Καϊμακλί, Λευκωσία, Κύπρος, 2013.

 

Εργαστήριο Θεάτρου

Νοέμβρης – Γενάρης | Σάββατο | 10:00-13:00 

Καθοδηγητές: Αθηνά Αγρότη & Εύρος Βασιλείου

Αριθμός συμμετεχόντων: 14

Το εργαστήριο έχει ως στόχο την προσωπική αναζήτηση και κοινωνική συνειδητοποίηση των συμμετεχόντων μέσα από την χρήση του θεάτρου. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει ιδεοθύελλα (brainstorming) αναφορικά με προβληματισμούς για την προσωπική τους ζωή και την κοινότητα τους, αλλά και την έκφραση των συναισθημάτων και ιδεών τους μέσα από παιχνίδι ρόλων. Το τελικό στάδιο θα είναι το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης στην πλατεία του χωριού έτσι ώστε η κοινότητα να παρακολουθήσει το αποτέλεσμα του θεατρικού εργαστηρίου.

Βιογραφικά καθοδηγητών:

H Αθηνά Αγρότη (Πτυχίο θεάτρου και Κινηματογράφου, 2013, Queen Mary University, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο και Μεταπτυχιακό στο Εφαρμοσμένο θέατρο: θέατρο στην κοινότητα και στην εκπαίδευση 2014, The Royal Central School of Speech and Drama Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) δουλεύει για τα GCSE του  θεάτρου στο Foleys Grammar School, Λεμεσό, Κύπρο και στο English School/Institute, Λευκωσία, Κύπρο. Η Αθηνά τα τελευταία χρόνια είχε την δυνατότητα να εμπλακεί με τρία εκπαιδευτικά προγράμματα θεάτρου στην Ινδία.  Έχει  εργαστεί στο σχολείο, Shishuvan, Matunga, Ινδία, 2014 σε μία προσπάθεια ανάπτυξης αυτοπεποίθησης (ηγετικές και επικοινωνιακές δεξιότητες) του συνδέσμου γονέων. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορούσε το ίδιο σχολείο και την αναζήτηση θεατρικών και δημιουργικών μεθόδων έτσι ώστε να ενσωματώνονταν στο σχολικό του πρόγραμμα. Το πιο αποτελεσματικό έργο της, ήταν η χρήση του θεάτρου σαν μέσο έκφρασης και ανάπτυξης αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης γυναικών με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας που έρχονταν στο SΝΕΗΑ (Εταιρεία Διατροφής , Εκπαίδευση & Δράσης για την Υγεία), Dharavi, 2014.

Ο Εύρος Βασιλείου (Απόφοιτος Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη, 2016, Αθήνα, Ελλάδα) είναι ηθοποιός στην θεατρική παράσταση¨ Έγκλημα και Τιμωρία¨ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Διόνυσος σε σκηνοθεσία του Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη. Έχει συμμετάσχει σε σειρές όπως ¨5 κλειδιά¨ ¨Παραμύθι αλλιώς¨ ¨Χάλκινα χρόνια¨ ¨Λα πάστα πομιλώρι¨ και στις θεατρικές παραστάσεις ¨Τοσοδούλα¨ του Hans Christian Andersen σε σκηνοθεσία Έλιας Ιωαννίδου με το Act studio και ¨Τα πετεινάρκα¨ σε σκηνοθεσία του Σπυρίδωνα Σπύρου με την θεατρική ομάδα Dilettante. Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ θεάτρου στο Bad Hersfeld στην Γερμανία στην αποστολή του Θ.Ο.Κ. το 2012.

 

Εργαστήριο Φωτογραφίας και Κολλάζ

Δκέμβρης – Γενάρης | Σάββατο|Α΄ Ομάδα: 11:00 - 13:00 & Β' Ομάδα: 14:00 -  1600 |

Καθοδηγητές: Νικόλας Λοίζου & Μαρκέλλα Χατζηιωσήφ

Αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα ανά ομάδα

Α' ομάδα: Ηλικίες 14 - 18

Β' ομάδα: Ενήλικες

 

Σκοπός του εργαστηρίου φωτογραφίας και δημιουργίας περιοδικού zine, είναι να εξοπλήσει την ομάδα με τεχνικές ικανότητες σχετικά με την ψηφιακή φωτογραφία (DSLR κάμερες, φακούς και φωτισμό) αλλά και τρόπους δημιουργίας περιοδικών zine και κολλάζ. Οι πάρα πάνω διαδικασίες θα γίνονται παράλληλα με πειραματικές δραστηριότητες βασισμένες στις θεματολογίες που αφορούν την καθημερινότητα και το περιβάλλον των συμμετεχόντων, έτσι ώστε τελικά ο καθέ συμμετέχοντας να αντιληφθεί και να αναπτύξει τις δημιουργικές και κριτικές τους ικανότητες. Ακόμα, το εργαστηρίο θα περιλαμβάνει την δημιουγία ενός ομαδικού περιοδικού zine το οποίο θα συμπεριλμβάνει τις φωτογραφίες αλλά και τα κολλάζ τα οποία δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια.

Βιογραφικά καθοδηγητών:

O Νικόλας Λοΐζου σπούδασε φωτογραφία και κινηματογράφο στο Bucks New University, Ηνωμένο Βασίλειο, 2013. Κατά την διάρκεια των σπουδών του ήταν ένας από τους ιδρυτές του The Ellipsis Network Filmmaking society στο High Wycombe. Τα τελευταία 7 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά με την διαφημιστική φωτογραφία, food photography και φωτογραφία εσωτερικού χώρου. Μαζί με τη φωτογραφία, επαγγέλλεται και διευθυντής φωτογραφίας σε ντοκιμαντέρ, διαφημίσεις, ταινίες μικρού μήκους και εταιρικά videos. Το 2015 σε συνεργασία με τον Ντέμιεν Ηρακλείδη κατέκτησαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό δημιουργικότητας “Cannes Young Lions” σε σχέση με ένα διαφημιστικό σποτ με θέμα την κοινωνική βία. Επί του παρόντος, προτεραιότητα του είναι η συνεργασία μεταξύ νέων δημιουργών και καλλιτεχνών για την διεκπεραίωση ομαδικών project.

 

Η Μαρκέλλα Χατζηϊωσήφ είναι οπτική επικοινωνιολόγος. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Kingston, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2015 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο τομέα των Περιοδικών Εκδόσεων (ΜΑ Publishing) στο London College of Communication, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις όπως “dis-LOCATE” ΝeMe Arts Center, Λεμεσός, Κύπρος, 2015, “Imbroglio_a state of mind” Πολιτιστικό Κέντρο Μύλοι Καϊμακλί, Λευκωσία, Κύπρος, 2013, και Pop Zine Fair, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, 2011. Ως οπτική επικοινωνιολόγος ασχολείται με το editorial design και τη διακλάδωση της φωτογραφίας στο social photography, food photography και με παλιές φωτογραφικές διαδικασίες όπως κυανοτυπίες (cyanotypes). Η επιθυμία της εξερεύνησης, κατευθύνει τη δουλειά της προς ένα συνεχές ταξίδι για την ανακάλυψη μια ιστορίας, ενός γεγονότος, μιας διαδικασίας ή μιας εικόνας. Τα Κοινωνικο - πολιτικά ζητήματα στην Ευρώπη και η παρουσία των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, όπως zines, ως μια μορφή αντίστασης είναι οι τομείς που ερευνά. Επί του παρόντος ετοιμάζει την πρόταση της διδακτορική διατριβής της που αφορά την επιρροή των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης ως μια συλλογική και κοινωνική μορφή αντίστασης.

 

Εργαστήριο Mixed Media (paint, steel, wax, wood, plastic)

Δεκέμβρης – Γενάρης | Σάββατο | 10:00-13:00 

Καθοδηγητές: Ανδρέας Σάντης & Σκεύη Ανδρονίκου

Αριθμός συμμετεχόντων: 14

 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αναπτύξει τις γνώσεις των συμμετεχόντων γύρω από την χρήση διαφόρων υλικών και των ιδιοτήτων τους κατά την διάρκεια της μελέτης κάποιου κοινωνικού προβλήματος που θα αφορά τους ίδιους. Συγκεκριμένα το εργαστήρι θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με υλικά όπως μελάνια, μπογιές, σκόνες, κερί, πέτρες, ξύλο και άλλα υλικά της δικής τους επιλογής, έτσι ώστε τελικά να δημιουργήσουν έναν μεγάλο πίνακα τέχνης ή μια εγκατάσταση εξωτερικού χώρου.

Βιογραφικά καθοδηγητών:

Ο Ανδρέας Σάντης (Πτυχίο Καλών Τεχνών από το Alexander college / UWE Bristol) είναι ιδιοκτήτης μιας παραδοσιακής και ιδιαίτερης επιχείρησης που εξειδικεύεται στην δημιουργία μοναδικών έργων τέχνης και επίπλων με την χρήση του σιδήρου. Η διαδικασία που χρησιμοποιεί προέρχεται από τα αρχαία χρονιά όταν οι εργάτες (κομοδρομος) χειρίζονταν το μέταλλο με την φωτιά, το αμόνι και ένα σφυρί. Η γνώση αυτής της τέχνης επιτρέπει στον μεταλλουργό απεριόριστη έκφραση μέσα από ένα ισχυρό υλικό όπως είναι το σίδερο που μπορεί να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, ασχολείται με την ζωγραφική με λαδομπογιές και τον πειραματισμό με διαφορά αλλά μέσα δημιουργίας όπως είναι το κερί το ξύλο και το μελάνι πάνω σε γυαλί.

Η Σκεύη Ανδρονίκου έχει Πτυχίο Καλών Τεχνών από το Alexander college / UWE Bristol. Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα Visual Arts από την Ακαδημία της Maceratas στην Ιταλία και τώρα κάνει το Μεταπτυχιακό της δίπλωμα στις Εικαστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση στο European University Cyprus. Περιστασιακά ασχολείται με διάφορων ειδών workshop σε νηπιαγωγεία και ιδιωτικές σχολές. Έχει πάρει μέρος σε αρκετές εκθέσεις τόσο σε Κύπρο όσο και Ιταλία.

Η ίδια ασχολείται με τη ζωγραφική αλλά και με το installation για τα οποία έχει μεγάλη αγάπη. Τις περισσότερες φορές συνδυάζει και τα δύο μαζί. Τέλος, αρέσκεται να ασχολείται κυρίως με θέματα κοινωνικής φύσεως και θέματα που απασχολούν την παιδεία και τους εφήβους.

*Όλα τα εργαστήρια θα χωριστούν σε δύο ηλικιακές ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα περιλαμβάνει άτομα από 14 μέχρι 18 ετών και η δεύτερη ομάδα θα περιλαμβάνει ενήλικες. 

 

 

 

 

 

Λίστα ενημέρωσης

Γίνε μέλος στη λίστα ενημέρωσης

Επικοινώσησε μαζί μας

Για ερωτήσεις και σχόλια αποταθείτε στο: allospos.project@outlook.com ή στο 96-556112

Success! Message received.

© 2016 by Άλλωσ.πώς.

bottom of page